Ohita
Luokkakuvia. Kuva: JP Manninen.
Luokkakuvia. Kuva: JP Manninen.

Tiedote -

Luokkainen ruumis rönsyää esiin näyttämöllä

Viidentoista ammattiesiintyjän toteuttama esitys Luokkakuvia, vedos V nähdään Helsingin ensi-illassa Viirus-teatterissa 29.11.2022. Esitys avaa ja käsittelee luokkakokemuksia suomalaisessa yhteiskunnassa. Monisyisiä, ruumiillisia kysymyksiä yhteiskuntaluokasta ja luokkasiirtymistä käsitellään liikkeen, tekstin, äänen ja visuaalisten elementtien keinoin.

Luokkakuvia, vedos V on osa laajaa Työväenluokkainen tausta ja ruumiillisuus -hanketta, johon on osallistunut parikymmentä taiteilijaa. Hankkeen tavoitteena on nostaa esille yhteiskuntaluokkiin liittyviä kysymyksiä taiteen keinoin. Taiteilijat pyrkivät syventämään ymmärrystä aiheesta sekä osaltaan purkamaan tasa-arvomyyttiä, jonka mukaan Suomessa kaikilla on samanlaiset mahdollisuudet opiskella, edetä urallaan tai työllistyä. “Luokalla on väliä, sillä taustaan perustuva eriarvoisuus elää, tuntuu, maistuu ja näkyy myös nyky-Suomessa”, väittävät tanssitaiteilijat, hankkeen vetäjät Elsa Heikkilä ja Laura Lehtinen. Kun he aloittivat työn hankkeen parissa vuonna 2019, luokka oli heidän mukaansa vielä jonkinlainen tabu Suomessa. Viime aikoina aihe on noussut vahvasti mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. “Työryhmämme kokemusten mukaan tanssin kentällä omaa luokkataustaa on joutunut peittelemään, jotta olisi uskottava taiteilija. Yksi työmme lähtökohdista onkin ollut lisätä taustaylpeyttä ja erilaisten juurien arvostusta.”

Teoksen työryhmä on harvinaisen iso tanssitaiteen vapaan kentän tuotannoksi. Hanke on saanut tukea eri taidesäätiöiltä sekä Taiteen edistämiskeskukselta, mikä mahdollistaa työn tekemisen suurella joukolla. “Aiheemme on herättänyt laajasti kiinnostusta esittävien taiteiden kentällä sekä sen ulkopuolella. Jos hanke saa jatkorahoitusta, tavoitteemme on tarjota lisää avoimia työpajoja aiheesta”, Laura Lehtinen kertoo. Luokkakuvia, vedos V on hankkeen viides esitys, ja se kantaesitettiin Oulun teatterin Vinttikamarissa viime vuoden marraskuussa JoJo - Oulun Tanssin Keskuksen tuotantona.

Luokkakuvia, vedos V
29.11.-10.12.2022
Viirus Guest -ohjelmisto, Viirus-teatteri (Välimerenkatu 14, Helsinki)

Esiintyjäntyö Riina Hannuksela, Elsa Heikkilä, Soili Huhtakallio, Virpi Juntti, Minna Karttunen, Heli Keskikallio, Soile Lahdenperä, Laura Lehtinen, Aliina Lindroos, Josu Mämmi, Pinja Poropudas, Anni Puuperä, Lotta Suomi, Virva Talonen ja Katriina Tavi

Fasilitointi ja konsepti Elsa Heikkilä ja Laura Lehtinen

Pukusuunnittelu Mari Nurmenniemi

Valosuunnittelu Teo Lanerva

Äänisuunnittelu ja musiikki Josu Mämmi ja Ilkka Tolonen

Työryhmässä myös mukana filosofian tutkijatohtori Sanna Tirkkonen

Tuotanto: JoJo - Oulun Tanssin Keskus, Arts Management Helsinki, Viirus

Hankkeen tukijat: Koneen säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Taiteen edistämiskeskus, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta, Samuel Huberin Taidesäätiö, Helsingin kaupunki

Residenssit: Liisa Pentti +co, Sivuaskel 2021 -festivaali / Zodiak – Uuden tanssin keskus & Stoa

Linkit

Aiheet

Kategoriat


Arts Management Helsinki on edistyksellinen ja jatkuvasti kehittyvä taidekentän asiantuntijayritys, joka toimii freelancereiden, vapaiden taiteilijoiden ja taideyhteisöjen kumppanina ja työyhteisönä.

Arts Management Helsinki viestii edustamiensa taiteilijoiden teoksista, verkostonsa ajankohtaisasioista ja taidemaailman uutisista.

artsmanagement.fi

Taiteilijan puolella, taiteen asialla.

​Arts Management Helsinki toimii freelancereiden, vapaiden taiteilijoiden ja taideyhteisöjen kumppanina ja työyhteisönä. Toiminnan fokuksessa on taiteilijoiden toimintaedellytysten parantaminen, uudenlaisten kumppanuuksien ja yhteistyömallien luominen sekä tuotannollisten rakenteiden vahvistaminen ja uudistaminen Suomessa.

Arts Management Helsinki
Iso Roobertinkatu 36
00120 Helsinki
Suomi