Ohita
Kuvassa Sofia Johansson, Tanssiryhmä Ihanat. Kuva: Elisa Lejeune.
Kuvassa Sofia Johansson, Tanssiryhmä Ihanat. Kuva: Elisa Lejeune.

Tiedote -

Uudenmaan rahaston kärkihankerahoitus Tanssiryhmä Ihanan ja Kati Kallion tanssielokuvahankkeelle.

Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto on myöntänyt kärkihankerahoituksen Kati Kallion ohjaamalle tanssielokuvahankkeille, joka toteutetaan yhteistyössä Riina Hannukselan ja Elisa Lejeunen luotsaaman Ihanat tanssiryhmän kanssa. GEN Z -nimeä kantavassa hankkeessa valmistuu kolme lyhytelokuvaa, joiden pääroolissa esiintyvät tanssijat Sofia Johansson, Vappu Virkkula sekä Minttu Heinonen. Elokuvat ovat osa Kati Kallion Searching for Flow elokuvasarjaa.

Kärkihankerahoitus on samalla kunnianosoitus Riina Hannukselan kymmenen vuoden mittaisesta työstä erityistä tukea tarvitsevien nuorten tanssin parissa. "Hannukselan ohjauksessa näistä nuorista tanssijoista on kasvanut vahvoja oman liikkeen tulkitsijoita, joiden parissa on antoisaa työskennellä", Kati Kallio sanoo.

Tanssielokuvien pohjalla on vuosina 2019-2021 työstetyt sooloteokset. Teosten koreografiasta vastasivat tanssijat itse, Hannukselan ja Lejeunen avustamana. Sooloteokset toimivat lähtökohtana itsenäisten tanssielokuvien kehittämisessä. Hankkeen elokuvien koreografia ja käsikirjoitus muodostuu tiiviissä yhteistyössä tanssijoiden kanssa.

Elokuvatrilogian tavoitteena on tuoda näkyväksi sitä moninaisuutta, jota yksi sukupolvi sulkee sisäänsä nostamalla esille sellaisia tanssijoita, joita harvemmin nähdään sukupolvensa edustajina. Elokuvat käsittelevät liikkeen ja sanattoman vuorovaikutuksen keinoin sitä, millaisia haaveita, unelmia ja toiveita näillä nuorilla marginalisoiduilla tanssijoilla on. Lisäksi elokuvat tuovat näkyväksi sen, millaisina toimijoina nämä tanssijat itse haluavat tulla nähdyksi sekä sen, millaisia supervoimia heillä on oltava, jotta heidät nähdään pystyvinä ja aktiivisina osallistujina yhteiskunnassamme.

TANSSIRYHMÄ IHANAT

Tanssiryhmä Ihanat on produktiokohtaisesti toimiva tanssiryhmä, joka on ollut toiminnassa vuodesta 2014 alkaen. Ryhmää on ohjannut alusta alkaen Riina Hannuksela. Pitkäaikaisella sitoumuksellaan hän on pyrkinyt turvaamaan ryhmän tanssijoille mahdollisuuden kehittyä liikkujina ja esiintyjinä samalla tarjoten mahdollisuuden jatkaa tanssimista yli elämän nivelvaiheiden (mm. peruskoulusta valmistumisen jälkeen sekä aikuistuessa). Vuodesta 2018 lähtien ryhmän toiminnassa on ollut mukana tanssija Elisa Lejeune.

Ryhmän työskentelylle on ominaista se, että jokainen tanssija saa tulla näkyväksi omista vahvuuksistaan käsin ja ryhmän toimintaa sovitetaan jokaisen erityistarpeisiin sopivaksi. Ihanat-tanssiryhmän toimintaperiaatteena on löytää sellaisia työskentelykäytäntöjä, joiden avulla kukin tanssija voi tanssia ja esiintyä turvallisesti ja omia rajojaan kunnioittaen. Ihanissa tanssijat vaikuttavat niin koreografiaan, teoksen maailman luomiseen kuin kokonaisdramaturgiaan.

Tanssiryhmä Ihanat on saanut alkunsa Käpylän peruskoulussa toimivilta viikoittaisilta tanssitunneilta, jotka järjestetään yhteistyössä oppilaiden vanhempien, Käpylän peruskoulun ja iltapäiväkerhotoiminnan sekä Zodiak - Uuden tanssin keskuksen kanssa.

SEARCHING FOR FLOW ELOKUVASARJA

Searching for Flow -projekti sisältää sarjan itsenäisiä tanssielokuvia ja lyhytdokumentteja esitellen tanssin ja tanssijoiden moninaista kirjoa nostaen esiin eri tanssilajeja ja projektiin osallistujille tärkeitä teemoja. Elokuvat syntyvät osallistavalla työskentelyllä, muun muassa elokuvien käsikirjoitus ja koreografiat syntyvät yhteistyössä esiintyjien kanssa. Sarja esittelee eritaustaisia tanssin ammattilaisia ja harrastajia eri yhteiskuntaluokista ja useista eri maista. Edustettuna on niin seuratanssin, taidetanssin kuin etnisten tanssien taitajia ja harrastajia. Tanssin kautta heijastetaan kulttuurien eroja ja pohditaan mitä tanssi tanssijalle on.

Lisätietoja:

Kati Kallio, tanssitaiteilija, ohjaaja

+358 40 6575998

kati.maria.kallio@gmail.com
www.katikallio.com

Riina Hannuksela, tanssitaiteilija, Tanssiryhmä Ihanat

+358 40 517 9185

riina.hannuksela@gmail.com

Aiheet

Kategoriat


Arts Management Helsinki on edistyksellinen ja jatkuvasti kehittyvä taidekentän asiantuntijayritys, joka toimii freelancereiden, vapaiden taiteilijoiden ja taideyhteisöjen kumppanina ja työyhteisönä.

Arts Management Helsinki viestii edustamiensa taiteilijoiden teoksista, verkostonsa ajankohtaisasioista ja taidemaailman uutisista.

artsmanagement.fi

Taiteilijan puolella, taiteen asialla.

​Arts Management Helsinki toimii freelancereiden, vapaiden taiteilijoiden ja taideyhteisöjen kumppanina ja työyhteisönä. Toiminnan fokuksessa on taiteilijoiden toimintaedellytysten parantaminen, uudenlaisten kumppanuuksien ja yhteistyömallien luominen sekä tuotannollisten rakenteiden vahvistaminen ja uudistaminen Suomessa.

Arts Management Helsinki
Iso Roobertinkatu 36
00120 Helsinki
Suomi