Ohita
Wilma-Emilia Kuosa: Häkkiooppera. Kuva: Jean-Claude Néron.
Wilma-Emilia Kuosa: Häkkiooppera. Kuva: Jean-Claude Néron.

Tiedote -

Wilma-Emilia Kuosan runoromaani ja jazztanssiteos Häkkiooppera kohtaa ensi yleisönsä 14.9.2022 KokoTeatterilla

Häkkiooppera on Wilma-Emilia Kuosan narratiivinen jazztanssiteos, joka tulkitsee ensi-iltapäivänä julkaistavan runoromaanin tragedian (Häkkiooppera, Basam Books 2022). Autofiktiivinen teos paljastaa karun totuuden vangitun lähimmäisen näkökulmasta. Monitaiteellinen esitys saa ensi-iltansa KokoTeatterin syysohjelmistossa 14.9 ja esitykset jatkuvat 28.9 asti.

Ladies and gentle minds, mina damer och helan går; tervetuloa 2020-luvulle! Jazztanssiteatterin aikakaudelle, jolla tutut tragediat tulkitaan niin verevästi, että yleisö poistuu paikalta riippulentäen. Täällä rakkaus haastaa valtarakenteet ainakin yhden runoesityksen verran.

Häkkiooppera johdattaa yleisön pohtimaan sitä, mitä tapahtuu rakkaudelle, kun toinen on vankilassa? Esitys paljastaa karun totuuden vangitun lähimmäisen näkökulmasta. Yleisön aisteja kutitetaan monitaiteellisella esityksellä, jossa runo ruumiillistuu jazztanssin keinoin. Tanssiteatteri nyrjäyttää taiteen ja viihteen rajan siitä piittaamatta.

”Koen, että minulla on vihdoin rohkeutta jakaa autofiktiivinen tarina siitä, millaista on tulla yllättäen vangitun ihmisen lähimmäiseksi. Olen kyllästynyt häpeän viittaan, joka tällaisia kriisitilanteita ympäröi. Haluan muistuttaa, kuinka kaikista kriiseistä on mahdollisuus selviytyä, jos uskaltaa pyytää ja ottaa apua vastaan. Mikään tarina ei ole niin häpeällinen, ettei siitä voisi puhua. Toivon, että opettelisimme kohtaamaan kriisitilanteet ilman häpeää ja etsisimme tapoja löytää tukea toisistamme syyttelyn sijaan. Otan tällä teoksella kantaa sen puolesta, ettei laitostumista enää stigmatisoitaisi, johtui se sitten sairaudesta tai teoista. Haluan antaa äänen näiden ihmisten lähimmäisille ja toivon, että sitä kautta syntyisi parantavaa keskustelua tabuna kohdellun aiheen lähelle.” Kuosa kertoo.

Titaanisydämen anatomia oli monitaiteilija Wilma-Emilia Kuosan esikoisteos (Basam Books 2020). Häkkiooppera  on runoromaanin jatko-osa, joka kietoo kertojan tarinan Helsingistä Nizzaan. Nizzalaistunut helsinkiläinen Kuosa on laulava tanssija ja koreografi, Y-sukupolven äänitorvi, joka kirjoittaa tabuista välittämättä. Hänen tanssikonserttejaan on esitetty Suomen lisäksi Ranskassa ja Beninissä, Länsi-Afrikassa. Hän keikkailee kansainvälisesti freelance laulajana, tanssijana ja koreografina. Kuosan teokset rakastavat rikotut sielut ehjiksi.


ranteiden ympärille kuluu ura

liian usein

rosoista metallia

vasten ihoa

kaikki laitetaan minigrip-pussiin

jokainen sana jota yrität sanoa työnnetään ilmatiiviiseen tilaan

ne saa sitten takaisin kun taivas on taas sininen eikä piikkilangalla reunustettu ympyrä pään päällä kuivalla hiekkaa pöllyävällä sisäpihalla

riisut nöyrästi alasti

ja esittelet joka kolkan suustasi

laitat kädet vasten seinää ja yskit käskystä kolmesti

väitän

välillä tunnen miten sinua käsitellään kun joku tönäisee ja seinä syö ruhjeen paljaan kyynärpääsi läpi

minä saan saman haavan


Työryhmä: Wilma-Emilia Kuosa, Henry Hanikka
Kuva: Jean-Claude Néron

Häkkiooppera
14.9. / 16.9. / 21.9. / 27.9. / 28.9.
Esitykset klo 19

Ensi-iltapäivänä julkaistaan myös tuore runoromaani Häkkiooppera (Basam Books 2022). Kirja on ennakkotilattavissa kustantamon sivuilta.

Kirjoittava lehdistö / sisällöntuottajat pääsevät esitykseen maksutta.
Lippuvaraukset, haastattelupyynnöt ja lisätiedot: sini@kokoteatteri.fi

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Alueet


Arts Management Helsinki on edistyksellinen ja jatkuvasti kehittyvä taidekentän asiantuntijayritys, joka toimii freelancereiden, vapaiden taiteilijoiden ja taideyhteisöjen kumppanina ja työyhteisönä.

Arts Management Helsinki viestii edustamiensa taiteilijoiden teoksista, verkostonsa ajankohtaisasioista ja taidemaailman uutisista.

artsmanagement.fi

Taiteilijan puolella, taiteen asialla.

​Arts Management Helsinki toimii freelancereiden, vapaiden taiteilijoiden ja taideyhteisöjen kumppanina ja työyhteisönä. Toiminnan fokuksessa on taiteilijoiden toimintaedellytysten parantaminen, uudenlaisten kumppanuuksien ja yhteistyömallien luominen sekä tuotannollisten rakenteiden vahvistaminen ja uudistaminen Suomessa.

Arts Management Helsinki
Iso Roobertinkatu 36
00120 Helsinki
Suomi